donderdag 2 augustus 2012

Prairie tuinen populair in Nederland, maar waarom?



Als ecologisch tuinomtwerper maak ik graag gebruik van inheemse beplanting. Door middel van zaad of vaste planten, bomen en struiken ontstaat een beplanting die interessant is voor mensen maar ook voor insecten, vlinders, vogels etc...

Echter in ons gematigd klimaat gaan planten groeien als de nachtvorsten zijn verdwenen en zijn op zijn mooist in het voorjaar en begin zomer. Daarna gebeurt er weinig meer. Voor een jaarrond aantrekkelijke beplanting in een tuin is dat wel een erg korte beleving. Dat is één van de redenen waarom er intussen in onze tuinen (en landschappen) vele 'exoten' voorkomen. Daaronder bevinden zich, in onze tuinen, veel planten van Midden Amerika waar van nature de prairie planten staan. Deze planten beginnen wat later te groeien (+12 graden) en hebben een veel langer aspect wat van midden zomer tot ver in het najaar loopt...Ook in de winter staat de prairie beplanting over het algemeen fier overeind en zien de grassen en uitgebloeide bloeiwijzen er bijzonder fraai uit.

Voor de vlinders en andere insecten zijn deze 'Amerikanen' ook zeer aantrekkelijk omdat ze bloeien in de tijd waarin veel vlinders e.a. vliegen en zo voor veel voedsel zorgen. De zaden zijn bovendien aantrekkelijke voedselbronnen voor de vogels. Daarom zijn prairie planten vaak een goed (ook ecologische verantwoorde) oplossing in onze kleine en middelgrote tuinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten